Bernadett
0 °C
4 °C

A Fatah az erőszak miatt leállította az előválasztásokat

MTI
2005.11.28. 18:35

Leállította a palesztin előválasztásokat hétfőn a Gázai övezetben a kormányzó Fatah mozgalom, Mahmúd Abbász palesztin elnök pártja, miután dühödt palesztin fegyveresek több szavazóhelyiséget megostromoltak, a levegőbe lövöldöztek, és sok szavazóládát szétvertek.

A Fatah nyilatkozatban jelentette be, hogy a súlyos erőszakcselekmények miatt befagyasztja az előválasztásokat. A fegyveresek fellépése miatt a Gázai övezet középső részén felállított összes szavazóhelyiséget be kellett zárni, és az övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz városában is több szavazóhelyiség hasonló sorsra jutott. Az utcákon egyes szélsőségesek gumiabroncsokat égettek, míg mások elvitték vagy felgyújtották a szavazólapokat. A fegyveresek főként azt sérelmezték, hogy több ezer szavazásra jogosult palesztin neve hiányzott a szavazólapokról. Sebesülésekről nem érkezett jelentés.

Az előválasztások kudarca csapást jelent Abbásznak arra a törekvésére, hogy kiterjessze befolyását a Gázai övezetre, amelyet Izrael szeptemberben kiürített. A korábbi ciszjordániai előválasztások mintájára rendezett gázai választások célja az volt, hogy a Fatah mozgalmat évtizedeken át irányító korrupt és idős vezetőket fiatal, népszerű politikusokkal váltsák fel, akik jó esélyekkel indulnának a Fatah fő ellenlábasával, a Hamásszal szemben a januári palesztin törvényhozási választásokon.