Piroska
-2 °C
5 °C

Meghalt a német szélsőjobboldal egyik vezéralakja

MTI
2005.11.28. 21:01

Meghalt Franz Schönhuber, a német szélsőjobboldal ismert alakja, a Republikánusok nevű párt (Die Republikaner) alapítója. Schönhuber 82 éves korában hunyt el vasárnap, halálát tüdőembólia okozta - vált ismertté hétfőn este környezetéből.

Schönhuber 1983-ban alapította a Republikánusokat a bajor Keresztényszociális Unióból (CSU) kilépett parlamenti képviselőkkel, Franz Handlosszal és Ekkehard Voigttal közösen. Körülbelül egy évtizedig a német szélsőjobb "cégérének" számított. Schönhuber képviselő is volt az Európai Parlamentben, pártja 1989-ben bekerült a berlini tartományi képviselőházba.

Schönhuber 1994-ig volt a Republikánusok elnöke, majd szakított a párttal. Utolsó - sikertelen - politikai szereplésére az idei előre hozott országos parlamenti választáson került sor. Ekkor egy másik szélsőjobboldali párt, a Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) képviselőjelöltjeként próbált - sikertelenül - mandátumot szerezni Drezdában. A Republikánusok párt időközben teljesen jelentéktelenné vált.

Schönhuber újságíró volt, s kezdetben a szociáldemokratákhoz sorolták. Főszerkesztőként irányította a tz című müncheni bulvárlapot, majd a bajor rádióhoz került, ahol a Most én beszélek című műsort vezette. A müncheni adó azonban nem volt hajlandó tovább foglalkoztatni, miután az Ott voltam (Ich war dabei) című könyvében megvédte a Waffen SS-ben eltöltött időket.