Piroska
-2 °C
5 °C

Újra van kommunista párt Horvátországban

MTI/APA
2005.11.30. 08:57
Újra van kommunista párt Horvátországban: kedden a kelet-horvátországi Vukovárban megalapították a Horvát Kommunista Pártot (KPH). Az alakuló ülésen a horvát himnusz és az Internacionálé elhangzása után a mintegy félszáz párttag megemlékezett a partizán ellenállási mozgalom II. világháborúban meggyilkolt áldozatairól, Josip Broz Tito marsallról és a "a legutóbbi testvérgyilkos háborúban" elesettekről. A párt elnökének a 43 éves, vukovári Dragan Batakot választották, a két alelnök a fiumei (Rijeka) Sanja Zec és az eszéki (Osijek) Zeljko Hill lett.

"Azok a mostani Nyugat-barát és demokrácia párti közéleti személyiségek, akik arról szónokolnak, hogy a horvát piacot meg kell nyitni a nyugati imperializmus előtt, éppen olyan veszélyesek, mint (Slobodan) Milosevic (egykori jugoszláv elnök) diktatórikus rendszere volt" - jelentette ki a pártelnök. Az alapítók véleménye szerint a kommunizmus és a marxizmus eszméje nem vallott kudarcot. A KPH lehetséges partnerként tekint az összes többi horvát pártra - az egyetlen kivétel csak a szélsőjobboldali Horvát Jogpárt (HSP). "A KPH nem szélsőbaloldali, hanem modern párt, amely nyitva áll minden polgár előtt" - mondta Batak.

Vukovár már másodszor volt színtere kommunista párt megalakulásának: 1919-ben itt hívták életre először a pártot az egykori Szerb-Horvát-Szlovén Királyságban. A most szerveződött KPH a 103. bejegyzett párt Horvátországban.