Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Nincs menetrend az iraki kivonulásra

MTI
2005.11.30. 14:54

A washingtoni Fehér Ház szerdán nyilvánosságra hozott jelentése szerint 2006-ban csökkenteni tervezi az Irakban szolgáló amerikai erők létszámát, mindazonáltal nem lehetséges meghatározni a győzelem és az amerikai csapatok kivonásának végső időpontját.

A Nemzeti stratégia az iraki győzelemhez című 35 oldalas dokumentummal George Bush offenzívát indított egyre népszerűtlenebb és egyre inkább bírált iraki háborúja védelmében. Az AP-Ipsos novemberi közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak 62 százaléka ellenzi Bush Irak-politikáját. Az iraki beavatkozás mellett csak 37 százalékuk állt ki, szemben a májusi 43 százalékkal.

"Számítunk erőink átrendeződésére a jövő évben, amint a politikai folyamat előrehalad, és az iraki biztonsági erők megerősödnek, és gyakorlatra tesznek szert, bár ezt nem tudjuk garantálni" - áll a jelentésben. "Miközben katonai jelenlétünk esetleg kevésbé lesz látható, továbbra is ,,halálos,, és döntő marad, képes lesz szembeszállni az ellenséggel, bárhol is szervezkedik az" - folytatódik a szöveg.

Jelenleg mintegy 160 ezer amerikai katona állomásozik Irakban. A Pentagon eddig nem kötelezte el magát semmilyen különleges kivonulás mellett a jövő évre vonatkozóan, azon a már bejelentett terven kívül, hogy visszavonja az idei őszi választásokra kivezényelt 28 ezer főnyi pótlólagos katonai erőt.