Emőke
-4 °C
9 °C

Románia elutasítja a ciánszennyezés magyar vizsgálatát

MTI
2005.11.30. 17:34

A múlt pénteki ciánszennyezés kapcsán Sulfina Barbu román környezetvédelmi miniszter nem tartja szükségesnek, hogy magyar-román szakértők a helyszínen vizsgálódjanak - derül ki a román miniszter szerdai válaszleveléből, amelyről a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) közleményben tájékoztatta az MTI-t.

A KVM hétfőn fordult levélben Sulfina Barbuhoz annak érdekében, hogy adjon tájékoztatást a Borsabánya melletti legutóbbi ciánszennyezésről. A tárca felvetette annak a lehetőségét is, hogy a két ország szakértőiből álló környezetvédelmi ad hoc bizottság helyszíni bejáráson ellenőrizze a bányák biztonságát.

A román miniszter válaszlevelében úgy fogalmazott: "a szennyezés után végzett további laboratóriumi vizsgálatok azt igazolták, hogy a balesetnek semmilyen káros következménye nem volt a magyar határ menti vizekre".

A levélben a román miniszter kiemeli, hogy a román hatóságok azonnal közbeléptek a probléma megoldásának érdekében. A KVM közleményében felhívja a figyelmet, hogy a ciánszennyezésről szombaton a román vízügyi hatóságok azt követően szereztek tudomást, hogy Bisztra település polgármestere lakossági bejelentés alapján azt jelezte számukra. A román hatóság mindezekhez képest csak vasárnap délelőtt, egy napos késéssel tájékoztatta Magyarországot az esetről.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft