Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Újabb amerikai-iraki hadművelet indult

MTI
2005.12.02. 12:06

Ötszáz amerikai és iraki katona részvételével újabb hadművelet indult a lázadók Ramádiból való kifüstölésére pénteken, egy nappal azután, hogy álarcos fegyveresek rövid időre átvették a Bagdadtól 110 kilométerre nyugatra fekvő város központjának ellenőrzését.

"Kétszáz iraki katona és 300 tengerészgyalogos pénteken megkezdte a ,,Lándzsa,, hadműveletet, az ötödiket azon katonai akciók sorában, amelyeknek célja, hogy felszámolják a lázadást és megfelelő körülményeket teremtsenek a december 15-i választásokhoz al-Anbár tartomány fővárosában" - jelentette be az amerikai erők parancsnoksága.

A közlemény a továbbiakban utal arra, hogy lázadócsoportok a helyi lakosok, valamint az iraki és amerikai biztonsági erők elleni támadások kiindulópontjaként használják Ramádit és környékét. Az amerikai hadsereg igyekezett kisebbíteni annak jelentőségét, hogy csütörtökön a felkelők átmenetileg látványosan ellenőrzésük alá vonták Ramádi belvárosát. Elismerték egyúttal, hogy aznap a lázadók rakétavetővel lőttek egy amerikai-iraki megfigyelőállást.