Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Zöld jelzés a belga meleg párok gyermekvállalásának

MTI
2005.12.02. 12:32

A belga törvényhozás alsóháza, a képviselőház péntekre virradóra, hosszú vita után elfogadta azt a törvényjavaslatot, melynek értelmében Belgiumban homoszexuális párok is örökbe fogadhatnak majd gyermekeket. A képviselőház 77-62 arányban fogadta el a jogszabály-tervezetet.

A törvény hatályba lépéséhez még a felsőház, a szenátus jóváhagyása is szükséges. Itt várhatóan márciusban szavaznak a javaslatról. Ha a szenátusban is átmegy a rendelkezés, akkor Spanyolország és Svédország után Belgium lesz a harmadik EU-tagállam, ahol a homoszexuálisok ugyanolyan örökbefogadási jogokkal rendelkeznek majd, mint a többi pár. A belga törvény ugyanis - a spanyolhoz és a svédhez hasonlóan - megengedné, hogy a homoszexuálisok akár külföldi gyermeket is örökbe fogadjanak.

Más EU-tagországokban a rendelkezések ennél szigorúbbak: Hollandiában például a homoszexuális párok csak holland gyermeket vehetnek magukhoz, Németországban és Dániában pedig csak olyanok örökbefogadását engedélyezi a szabályozás, akik biológiailag valóban a homoszexuális pár egyik tagjának gyermekei.