Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Az EU rosszalja a japán halálbüntetést

MTI
2005.12.02. 12:37

Az Európai Unió pénteken ismét követelte Japántól, hogy hirdessen "azonnali moratóriumot" a halálbüntetésre. Ezúttal az EU tokiói képviseletének helyettes vezetője, Michael Reiterer fordult ilyen felhívással a távol-keleti ország vezetéséhez, annak az uniós kampánynak a keretében, melynek célja a legsúlyosabb büntetés egész világon való eltörlése.

A diplomata sajtóértekezleten jelentette be az EU ismételt kérését, éppen azon a napon, amelyen Szingapúrban felakasztottak egy halálra ítélt ausztrál állampolgárt, az Egyesült Államokban pedig végrehajtották az ország modern kori történetének (1976-tól számítva) ezredik kivégzését.

"Nem elégséges a japán kormánynak az a válasza, hogy a lakosság 80 százaléka helyesli a halálbüntetés lehetőségét"- jelentette ki Reiterer. Egy tavaly decemberi közvélemény-kutatás eredménye szerint a japánok 81,4 százaléka támogatja, hogy a kegyetlen bűnözőket halálra ítéljék, több mint 60 százalékuk pedig úgy gondolja, hogy a büntetés elrettentő hatású.

2003 óta csak négy kivégzést hajtottak végre Japánban, ami az EU szerint "jó jel". Elítéli viszont az unió, hogy ezzel párhuzamosan nő a meghozott halálos ítéletek száma az országban: 2003-ban 56 embert ítéltek halálra, míg az idén már 77-et.