Valér
2 °C
8 °C

Brit lap szerint Budapesten is leszállt egy CIA-repülőgép

MTI
2005.12.02. 12:43

Egy pénteken közzétett brit lapértesülés szerint nemrég Budapesten is leszállt az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egyik terrorgyanúsítottakat szállító repülőgépe. A The Independentnek egy New York-i székhelyű jogvédő szervezet igazgatója azt mondta: a CIA által hírek szerint fenntartott kelet-európai börtönök ügyét titok fedi, senki nem tudja, mi történik "a CIA titkos gulágjában".

A legnagyobb liberális brit napilap ugyanakkor azt írta, hogy "újságírók és aktivisták" a CIA-gépek repülési adatainak figyelemmel kísérésével bizonyos mértékig fel tudták deríteni, mi is történik, és az amatőr repülőgép-megfigyelők is hozzájárultak az információgyűjtéshez. A lap szerint a hírszerző szervezet huszonhat repülőgépe 307 repülést hajtott végre Európában a 2001. szeptember 11-i terrorista merényletek óta. Ezek a gépek 94-szer szálltak le Németországban és 76-szor Nagy-Britanniában.

A cikket illusztráló Európa-térképen az újság Magyarországot is bejelölte az érintett államok között. A térképhez fűzött szöveges magyarázat azt írja, hogy "jelentések szerint" októberben a budapesti repülőtéren is leszállt egy CIA-repülőgép, amely "Afganisztánból szállított gyanúsítottakat".

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft