Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Törvényt hoztak a tüntetések megelőzésére Fehéroroszországban

MTI
2005.12.02. 22:16

Törvényt hoztak Fehéroroszországban az ukrajnai narancsos forradalomhoz hasonló népi megmozdulások megakadályozására. A minszki parlamentben 97 szavazattal négy ellenében pénteken elfogadott törvény kemény megtorlást helyez kilátásba mindazokkal szemben, akikről bebizonyosodik, hogy tüntetéseket szerveztek, illegális szervezetekhez csatlakoztak, vagy olyan információkat terjesztettek, amelyek ártanak az ország érdekeinek.

Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök a jövő évben készül az újraválasztására, és szeretné elejét venni annak, hogy az ukrajnai, grúziai és kirgizisztáni forradalmakat lemásolva az ellenzék mozgósítsa vele szemben a tömegeket.

A fehérorosz belbiztonsági szolgálat, a KGB kimondottan e forradalmak tanulságait leszűrve készítette elő a törvényt. "Pontosan ezen a módon lehet megbirkózni a Belorusszia körül lelepleződő helyzettel" - mondta Sztyepan Szuhorenko KBG-vezető újságíróknak a feltételezett külföldi beavatkozásra utalva. A törvény három évig terjedő büntetéssel fenyegeti a vétkeseket. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet aggodalmát fejezte ki a törvény miatt, mondván, hogy az utat nyithat az önkényes bíráskodás előtt.