Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Több ezer rendőr tüntetett Pozsonyban

MTI
2005.12.03. 17:05
Több ezer rendőr tüntetett szombaton Pozsonyban és vette védelmébe a rendőrszakszervezet vezetőjét, Miroslav Litvát, akit a belügyminiszter azért fokozott le, mert néhány hete több ezer béremelést követelő rendőrt vitt az utcára, akik a kormányhivatal előtt adtak hangot követeléseiknek.

Vladímír Palko belügyminiszter ellenlépése nem maradt visszhang nélkül. Azóta, kivált ellenzéki oldalról rendre éles bírálatok érik a belügyi tárcavezetőt, akit a minap Brüsszel is "megrótt", mert katonai ellenőrzés alá akarja vonni a rendőrséget.

Az Európai Parlament szocialista képviselőinek frakciója aggodalmának adott hangot, az Európai Bizottság pedig az ügy kivizsgálását helyezte kilátásba.

A kereszténydemokrata belügyminiszter egy nappal a tüntetés előtt alkut kötött a követeléseket megfogalmazó rendőrökkel, és megígérte, hogy megteremti a testület rendes működéséhez szükséges feltételeket, gátat vet a követelőző szakszervezetiek elleni fellépésnek, és felújítja a tárca és a rendőrszakszervezet közti párbeszédet. A szombati tüntetésre az ország különböző pontjairól más szakmai szervezetek is rokonszenvtüntetőket küldtek Pozsonyba, ahol a rendőrök európai szakmai szervezete, az EuroCOP is képviseltette magát, mi több, a szervezet a történtek miatt Pozsonyban tartott rendkívüli ülést.