Auguszta
-3 °C
2 °C

Kevesli Japán a tervezett okinavai amerikai csapatcsökkentést

MTI
2005.12.04. 00:26
Kevesli Japán a tervezett okinavai amerikai csapatcsökkentést Aszo Taro külügyminiszter szombati washingtoni nyilatkozata szerint.

A szigetországi diplomácia közelmúltban kinevezett új vezetője bemutatkozó látogatást tett az Egyesült Államokban, ahol Condoleezza Rice külügyminiszterrel és Donald Rumsfeld védelmi miniszterrel tárgyalt.

Akárcsak előző nap Rice külügyminisztert, szombaton Rumsfeld védelmi minisztert is arra szólította fel Aszo Taro, hogy az Egyesült Államok a tervezettnél nagyobb arányú csapatcsökkentést hajtson végre az ország legdélibb szigetén, Okinaván. Októberben épp az amerikai védelmi miniszter jelentette be, hogy Okinaváról fokozatosan kivonnak mintegy hétezer haditengerészt az ott-tartózkodó több mint tizennégyezer közül. A kivonásra kerülő kontingenst a tervek szerint a csendes-óceáni Guam-szigetére helyezik át.

A japán külügyminiszter sürgette, hogy az Egyesült Államok a bejelentettnél nagyobb arányú kivonást hajtson végre. Ennek kapcsán utalt a sziget lakosságának növekvő ellenállására.

Az okinavaiak régóta sérelmezik az amerikai katonák által a szigeten elkövetett bűncselekményeket, illetve randalírozásokat, továbbá nehezményezik azt a zajt, amellyel az ottani amerikai haditengerészeti támaszpont működtetése jár.