Gerzson
-3 °C
3 °C

Hat katonát öltek meg tamil felkelők Srí Lankán

MTI
2005.12.04. 15:58
Hat katonát gyilkoltak meg tamil lázadók vasárnap Srí Lankán az utóbbi három év legsúlyosabb támadásában, amelyet biztonsági erők ellen követtek el, közölte a hadsereg.

A katonák járművét egy felrobbantott pokolgép vetette szét az Indiai-óceánban elterülő szigetország északi részén, ahol a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) szakadár csoport a múlt hét közepe óta megerősített katonai létesítményeket támad.

A kormány és a lázadók közötti béketárgyalások 2003 áprilisában megrekedtek. Srí Lanka új elnöke, Mahinda Radzsakpaksze két hete késznek mondta magát a tárgyalások felújítására, amennyiben az LTTE is hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni.

Az ország csaknem két évtizeden át szenvedett a hadsereg és a tamil lázadók háborújától. A bő három éve tartó, de ingatag tűzszünetnek köszönhetően ismét fellendült az idegenforgalom és egyéb iparágak mellett a textilipar.

Az egykor Ceylon néven ismert volt brit gyarmat lakosságának 74 százalékát a zömében buddhista szingalézek teszik ki. A túlnyomó többségében hindu tamilok a népesség 18 százalékát alkotják.