Bernadett
-2 °C
4 °C

A volt iraki kormányfő szerint merényletet kíséreltek meg ellene

MTI
2005.12.04. 20:15
Ijád Allávi volt iraki miniszterelnök állítása szerint életére törtek vasárnap Nedzsefben, a síiták szent városában, ahol mintegy hatvan pisztolyokkal, kardokkal és késekkel felfegyverkezett férfi akarta megtámadni.

A síita politikus elmondta, hogy a merényletet az egyik legszentebb síita vallási helyen, Ali imám mecsetjében kísérelték meg ellene, ahol éppen imádkozott. A dél-iraki városba síita papok meghívására utazott.

"Az egész küldöttséget le akarták mészárolni, de engem biztosan" - tájékoztatta Allávi a sajtót nem sokkal azután, hogy visszatért Bagdadba. "Egyikük pisztolyt rántott, de pánikba esett és a fegyver kihullott a kezéből."

Néhány órával korábban a rendőrség arról számolt be, hogy mintegy tucat férfi, közülük néhányan botokkal, megpróbálta megakadályozni Allávi belépését a mecsetbe. Több televíziós csatornán is bemutatott felvételeken látható volt, amint a volt kormányfő futva távozik a mecsetből a felé repülő szandálok és cipők elől menekülve.

Allávi szerint legalább hét golyót kilőttek rá a tömegből. A nedzsefi rendőrség egyik neve elhallgatását kérő századosa az elhangzottakból mindössze annyit erősített meg, hogy imádkozók nagy tömege dobálta meg szandálokkal és cipőkkel Allávit - ami hatalmas sértés az iszlám kultúrában.