Gerzson
-3 °C
2 °C

Az ellenzék nélkül kezdődött Venezuelában a választás

MTI
2005.12.04. 20:34
Nem kell vereségtől tartaniuk Hugo Chávez államfő híveinek a vasárnapi venezuelai parlamenti választásokon, mivel az ellenzék nagy része bojkottálta a voksolást.

Mintegy 14,4 millió szavazó dönthet az ország 23 állama és Caracas főváros 167 parlamenti képviselőjének személyéről - a korábbinál kettővel többen lesznek a törvényhozásban a megnövekedett népesség miatt. Kora reggel petárdák durrogása jelezte a hivatalnokok érkezését a 9837 szavazóhelyiségbe, amelyekhez 120 ezer katonát vezényeltek ki a rend fenntartására.

A Chávez vezette koalíció, az Ötödik Köztársaság Mozgalom (MVR) biztosan számíthat a szavazatok abszolút többségének megszerzésére a parlamentben, ahol az ellenzéknek az előző ciklusban 79 helye volt, most azonban várhatóan még az ötvenet sem fogja elérni a megszerzett mandátumok száma. Az egyetlen bizonytalansági tényező a részvételi arány.

A vasárnapra virradó éjjel mondott rádió- és tévébeszédében az államfő arra buzdította honfitársait, hogy "éljenek a szavazás jogával", s elítélte a szerinte Washington által mozgatott ellenzék "választási puccsát". Chávez azt vetette az ellenzék szemére, hogy a 2006 decemberi elnökválasztásra készülve "destabilizációs stratégiát" követ az Egyesült Államok támogatásával. Az öt ellenzéki párt a héten döntött jelöltjeinek visszavonásáról. Egyfelől amiatt tiltakoztak, hogy gyanújuk szerint az elektronikus szavazógépek veszélyeztetik a szavazás titkosságát, másfelől a hatalom iránt részrehajlónak ítélték az országos választási bizottság összetételét.

Az ellenzéket csak két balközép párt képviseli a választáson, a Mozgalom a Szocializmusért (MAS) és a Radikális Ok (LCR), amelyek együtt is csak tizennégyet birtokoltak a 79 ellenzéki mandátumból az előző parlamentben. A választás tisztaságára az Európai Unió és az Amerikai Államok Szervezetének több száz megfigyelője ügyel. A szavazást délutánig nem zavarták meg összetűzések. A szavazóhelyiségek közép-európai idő szerint 21 órakor zárnak. Az egykori ejtőernyős vadász Chávez, aki jövőre újra harcba száll az államfői címért, 1992-ben zendülő katonák élén vezetője volt a szociáldemokrata Carlos Andrés Perez elleni sikertelen államcsínynek, ezért két évre bebörtönözték. 1998-ban megnyerte a demokratikus elnökválasztást és 2000 januárjában a szavazók ismét megerősítették hivatalában. Két évvel később sikeresen átvészelt egy államcsínyt, amely az ellenzék és a hadsereg összefogásából sarjadt. Az Egyesült Államok - legalábbis szóban - támogatta a puccsot. Chávez és kormánya az olajbevételekből finanszírozott szociális, egészségügyi és oktatási programok sorának köszönheti népszerűségét a szélesebb néprétegek körében.