Piroska
-2 °C
5 °C

Nyerésre áll az Egységes Oroszország

MTI
2005.12.04. 21:44
A Kreml-hű monopolpárt, az Egységes Oroszország fölényesen nyeri a moszkvai regionális parlamenti (Moszgorduma) választásokat a vasárnap esti urnazárás után közzétett exit pollok, s a legelső részeredmények szerint.

Egy Kreml-barát ifjúsági mozgalom és maga az Egységes Oroszország aktivistáinak az urnáktól távozó szavazók körében végzett szondázásai, s a legelső, még megbízhatatlan részeredmények alapján a Vlagyimir Putyin elnökhöz hű monopolpárt a szavazatok 45-49 százalékára számíthat.

A második helyen a kommunisták végezhetnek 15-17 százalékos listás voksaránnyal, s a liberális Jabloko - Egyesült Demokraták mintegy 11 százalékot kaphatnak. Rajtuk kívül a jobboldali nacionalista Liberális Demokrata Pártnak (LDPR) látszott némi esélye a tíz százalékos bekerülési küszöb elérésére.

A Moszgorduma-választás jelentőségét valamelyest növelte, hogy a régiók vezetőinek közvetlen választását ez év elejétől eltörölték. Ehelyett Vlagyimir Putyin elnök jelöli őket, s a regionális parlamentek jóváhagyják. Így a Moszgordumának is lesz némi beleszólása abba, hogy ki legyen Jurij Luzskov polgármester utóda.