Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Kivonultak Szaddám Huszein védői

MTI
2005.12.05. 12:04

Kivonultak a bagdadi tárgyalóteremből hétfőn Szaddám Huszein védői, miután a volt iraki diktátor perének vezető bírája nem volt hajlandó helyt adni tiltakozásuknak. A védők egy írásos nyilatkozatot akartak felolvasni, amelyben szintén kétségbe vonják a törvényszék legitimitását, és szót emelnek a védelem tagjainak nyújtott biztonság hiányosságai ellen. Rizkar Mohammed Amín, a különleges törvényszék elnöke azonban ragaszkodott hozzá, hogy beadványukat írásban tegyék meg, és nem adott nekik szót. Ezután a védők testületileg kivonultak a tárgyalóteremből.

Az incidensre maga Szaddám Huszein is felállt, és kijelentette: a bíróságot az amerikai megszállók nevezték ki, és az ő törvényüket hajtja végre. "Éljen soká az arab állam" - kiáltotta a bukott diktátor, de sem ő, sem pedig szintén vádlott féltestvére, Barzán at-Tikríti nem kapott szót. Amikor a bíró figyelmeztette az ügyvédeket, hogy kivonulásuk esetén a törvényszék új védőket rendel ki, Szaddám Huszein közölte: "Elutasítom a bíróság által kinevezett ügyvédeket."

Bagdadban, a nagy erőkkel védett zöld zóna falainál, amelyek mögött a tárgyalást tartják, az összegyűltek Szaddám Huszein kivégzését követelték. A tüntetők között többen is voltak, akiknek hozzátartozóit a bukott rezsim idején végezték ki.