Piroska
-1 °C
5 °C

Iraki háborús bűnösök élnek Ausztráliában?

MTI
2005.12.05. 12:12

Háborús bűnökkel gyanúsítható személyek, köztük irakiak élnek háborítatlanul Ausztráliában az egyik helyi újság szerint. A Sydney Morning Herald hétfői jelentésében azt írja, hogy Adnán at-Tikríti, Szaddám Huszein családtagja és egykori testőre hat éve tartózkodik az országban.

Tikriti ausztrál nőtt vett feleségül, Adelaide-ben él, és ügyvédje szerint a hatóságoknak nincs semmi bizonyítékuk arra, hogy emberiesség elleni bűncselekményeket követett volna el. Az ügyvéd úgy nyilatkozott a lapnak, hogy Tikríti csak kényszerből lépett be Szadám Huszein biztonsági szolgálatába, s 1999-ben az életét féltve meg is szökött, miután apját megölték a kormányzat bírálata miatt.

Az ausztrál bevándorlási hivatal viszont 2000-ben azt állapította meg róla, hogy civil lakosok politikai üldözésében játszott szerepet. A bevándorlóvízumot ezért tagadták meg tőle, de Tikríti fellebbezése után mégis engedélyt kapott a maradásra.

A lap Tikritín kívül még harminc olyan emberről tud, akiktől megtagadták a letelepedési engedélyt hasonló bűntettek gyanúja miatt, de az országban élhetnek, amíg ügyükben végleges döntés nem születik. A lap szerint ezek az emberek Afganisztánból, Irakból, Srí Lankából, Libanonból, Nepálból, Sierra Leonéból, Törökországból és Indiából származnak.