Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Újabb huszonöt üzbég lázadót börtönöztek be

MTI
2005.12.05. 14:33

Újabb 25 embert ítéltek súlyos börtönbüntetésre Üzbegisztánban a májusi, andizsáni lázadásban való részvétele miatt. Az üzbég legfelsőbb bíróság hétfői tájékoztatása szerint két, zárt ajtók mögött tartott perben pénteken hirdettek ítéletet. A vádlottakat bűnösnek találták gyilkosságban, terrorizmusban és az alkotmányos rend megdöntésére tett kísérletben. A bíróságok 14-től 22 évig tartó büntetéseket szabtak ki rájuk.

A hatóságok szerint eddig összesen 121 ember ellen indítottak eljárást az andizsáni felkelés ügyében, amelyben a hivatalos tájékoztatás szerint 187-en, szemtanúk szerint legalább ötszázan vesztették életüket, amikor bevetették ellenük a hadsereget. A lázadás véres leverése vitához vezetett a Nyugat és Üzbegisztán vezetése között, ami a kapcsolatok nagyfokú megromlásával járt.

Az Európai Unió fegyverembargót rendelt el Üzbegisztán ellen, és megtagadta a beutazási engedélyek kiadását a vérengzésért felelősnek tartott üzbég vezetőktől. Taskent válaszul elrendelte a területén lévő amerikai légitámaszpont bezárását, és megtiltotta légtere használatát a NATO Afganisztánban bevetett repülőgépeinek.