Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Szabálytalanságok a kazahsztáni elnökválasztáson

MTI
2005.12.05. 16:04

Nem felelt meg a nemzetközi normáknak a vasárnap Kazahsztánban megrendezett elnökválasztás, amelyen Nurszultan Nazarbajev 15 éve hivatalban lévő államfő elsöprő győzelmet aratott - állapította az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), amelynek 450 megfigyelője kísérte figyelemmel a voksolás menetét.

A nemzetközi szakembergárda tapasztalatai szerint illetéktelen személyek tartózkodtak a választási helyiségekben. Az urnákat több helyütt úgy teletömködték, hogy azokba nem lehetett bedobni a voksokat. A diákokra egyebek között a felsőoktatási intézmények tanárai nyomást gyakoroltak. Előfordultak olyan esetek is, hogy egy választópolgár több helyen szavazott. A voksolás előtt a kazah tömegtájékoztatási eszközök nem adtak kellő teret az ellenzéknek, hogy az kifejthesse véleményét, és általában is korlátozták a szólásszabadságot.

Zsarmakhan Tujakbaj volt parlamenti elnök, az ellenzéki erők vezére, aki egy nappal korábban leszögezte, hogy a szavazás számukra kedvezőtlen kimenetele ellenére sem kíván tiltakozóakciót szervezni, hétfőn követelte a voksolás eredményének megsemmisítését.