Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Cseretúsz lenne a németországi muzulmánok vezetője

MTI
2005.12.05. 16:09

Nadeem Elyas, a németországi muzulmánok vezetője túsznak ajánlotta fel magát a tíz nappal ezelőtt foglyul ejtett német régésznő, Susanne Osthoff helyett. "Számomra minden szóba jön, amivel meg lehet menteni az életét" - mondta Elyas egy hétfői interjúban. A muzulmán központi tanács vezetője levelet is írt az iszlám országok Mekkában sorra kerülő csúcstalálkozójának résztvevőihez, s kérte őket: vessék latba befolyásukat Osthoff és sofőrjének szabadon bocsátása érdekében.

Osthoff és kísérője Bagdadból Erbílbe tartott, amikor Ninive tartományban nyomuk veszett, s a német külügyminisztérium hétfői közlése szerint azóta sincs életjel róluk. Az emberrablók azt követelik, hogy Németország szakítsa meg együttműködését a jelenlegi iraki rendszerrel. Német hírmagazinok úgy tudják, hogy az emberrablók ultimátuma már pénteken lejárt.

Pár nappal ezelőtt Osthoff anyja és testvére videoüzenetben fordult az emberrablókhoz, kérve a túszok szabadon engedését. Hétfőn az anya, Ingrid Hala megismételte a gesztust a Neue Osnabrücker Zeitung hasábjain. "A lányom inkább iraki, mint német. Beszéljenek vele, ismerjék meg Susannét, s gyorsan meggyőződhetnek róla, hogy csak egyet akart Irakban: segíteni az embereknek" - írta az édesanya. A huzamosabb ideje Irakban élő, arabul beszélő Susanne Osthoff régészi feltáró munkája mellett segélyszállítmányokat is szervezett.