Auguszta
-3 °C
2 °C

Elítéltek egy boszniai szerb háborús bűnöst

MTI
2005.12.05. 19:08

Tizenhárom évi börtönbüntetésre ítélt egy boszniai szerb bíróság hétfőn egy volt boszniai szerb katonát, akit a boszniai háború (1992-1995) idején muzulmán polgári személyek sérelmére elkövetett háborús bűnökkel vádoltak.

A 48 éves Nikola Deretát a bíróság bűnösnek találta abban, hogy 1993 szeptemberében az északnyugat-boszniai Baraci faluban agyonlőtt egy muzulmán polgári személyt. Az áldozat apja súlyosan megsebesült, de sikerült megmentenie az életét, amikor a lövések elől egy vízmosásba ugrott.

Ez volt a második eset, hogy egy boszniai szerb bíróság háborús bűnökkel vádolt boszniai szerb férfit ítélt el. Az első ilyen ítéletet novemberben hozták. Három volt rendőrt ítéltek 15-től 20 évig terjedő elzárásra amiatt, hogy az északnyugat-boszniai Prijedor városban 1994-ben meggyilkoltak hat boszniai muzulmánt.

Korábban a horvát-muzulmán föderációval közösen a boszniai-hercegovinai államot alkotó entitás, a boszniai Szerb Köztársaság igazságszolgáltatása minden, háborús bűnökkel vádolt személyt rendre felmentett.