Gusztáv
-4 °C
1 °C

Elmaradt a 'cserépszavazás' Angela Merkelről

MTI
2005.12.05. 19:43

Kritikus mérleget vontak hétfőn a német kereszténydemokraták (CDU) választási kampányukról, ám Angela Merkelnek, a CDU elnökének, Németország első női kancellárjának a pozícióját semmi sem fenyegette a vezetőségi ülésen.

A CDU a bajor Keresztényszociális Unióval (CSU) együtt megnyerte ugyan a szeptemberi előre hozott választásokat, de a 35,2 százalékos eredmény hidegzuhanyként érte a két konzervatív pártot. Ez a háború utáni egyik legrosszabb eredményük, rosszabb, mint amennyit 2002-ben elértek (38,5 százalék).

A teljesítmény azért is csalódást keltett, mert még hetekkel a választások előtt is volt olyan időszak, amikor a CDU/CSU akár az abszolút többségre is gondolhatott, különösen ha uniópárti-liberális (CDU/CSU/FDP) összefogásban gondolkodott. Végül csak egy százalékkal előzték meg a szociáldemokratákat (34,2 százalék).

Egyes kereszténydemokraták Merkel választási stílusát tették felelőssé a visszaesésért, túlságosan technokratának, "szív nélkülinek" minősítették az elnök-asszonyt. Merkelnek sikerült elérnie, hogy az elemzésre csak a kormányalakítás után kerüljön sor, nem gyengítve a konzervatívok pozícióit a szociáldemokratákkal folyó nagykoalíciós tárgyalásokon. A bírálatok élét nagyban elvette az a tény, hogy a CDU/CSU a gyenge teljesítmény ellenére is kormányzó erő lett.