Gusztáv
-4 °C
1 °C

Szigorú terrorizmusellenes törvények Ausztráliában

MTI
2005.12.06. 14:43
Szigorú terrorizmusellenes törvényeket alkotott kedden az ausztrál parlament; a jogszabálycsomagot máris heves bírálat érte a földrésznyi ország emberjogvédő szervezetei részéről.

Az új törvények értelmében a rendőrség és a titkosszolgálatok 14 napig őrizetben tarthatnak vádemelés nélkül terroristagyanús személyeket, és ellenőrizhetik mozgásukat akár egy éven át úgy is, hogy elektronikus karperecet szerelnek rájuk. A törvénycsomag a bűnüldöző szerveknek az eddigieknél nagyobb hatalmat biztosít arra, hogy a rendőrök feltartóztathassanak terroristagyanús elemeket, bizonyítékokat foglaljanak le gyanússá vált személyektől, és zártláncú televíziós kamerarendszereket telepíthessenek a közterek figyelésére.

Ausztráliát eddig még nem érte súlyos terroristatámadás, de a hírszerzésnek a múlt hónapban tudomására jutott, hogy Sydneyben és Melbourne-ben szélsőséges iszlamista sejtek gyilkos támadásokra készültek, s egyik lehetséges célpontjuk egy Sydney melletti atomreaktor volt. Az ügyben 18 személyt őrizetbe vettek.

Bob Brown, az ausztráliai zöldek mozgalmának vezetője élesen bírálta az új törvényeket, és úgy fogalmazott, hogy az amerikai mccarthizmus boszorkányüldözésének korszaka éledt fel. Vagyis a szigorított törvények alapján nem feltétlenül biztonsági okokból, hanem politikai indíttatásból is eljárást indíthatnak törvénytisztelő állampolgárok ellen az igazságügyi szervek - vélekedett Brown.