Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Az amerikai katonai parancsnokok tudtak az iraki kínzásokról

MTI
2005.12.07. 23:03
Magas rangú amerikai katonai parancsnokok tudtak arról, hogy az iraki biztonsági erők foglyokat kínoztak az ország különböző börtöneiben, tűnik ki a washingtoni védelmi minisztérium által szerdán nyilvánosságra hozott dokumentumokból.

Az első ilyen jellegű durva visszaélésre november 13-án derült fény, amikor amerikai és iraki katonák a belügyminisztérium egyik bagdadi börtönében 173 kiéheztetett iraki fogolyra bukkantak. Néhány foglyon durva kínzások nyomai voltak láthatók, s mindez ahhoz vezetett, hogy egy amerikai tábornok azonnal átvette a börtön ellenőrzését.

A Pentagon-dokumentumok ugyanakkor rávilágítottak arra, hogy George Casey tábornok, az Irakban állomásozó amerikai erők egyik vezetője már öt hónappal korábban memorandumot fogalmazott meg, s ebben felhívta a figyelmet arra, hogy az iraki biztonsági erőknek tiszteletben kell tartaniuk az alapvető emberi jogokat.

A börtönkínzásokat azóta egy közös amerikai-iraki bizottság vizsgálja. Donald Rumsfeld védelmi miniszter pedig utasította az Irakban állomásozó amerikai parancsnokokat annak tisztázására, hogy az amerikai katonák milyen körülmények között avatkozhatnak be az esetleges kínzások megakadályozására.

Rumsfeld egyébként a nyilvánosság előtt egyetlen egyszer sem utalt arra, hogy tudott volna az iraki börtönökben zajló kínzásokról.