Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Az USA megsérti az eszkimók emberi jogait

MTI
2005.12.08. 01:26
Az Északi-sarkvidéki élettér lerombolásával az Egyesült Államok megsérti az eszkimók legalapvetőbb emberi jogait, hangsúlyozta a Montrealban zajló nemzetközi környezetvédelmi konferencián, szerdán az eszkimók (inuitok) szervezetének elnökasszonya.

"A klímaváltozás lerombolja környezetünket és fokozatosan megsemmisíti kultúránkat" - jelentette ki felszólalásában Sheila Watt-Cloutier, az Inuitok Sarkkörüli Konferenciájának (ICC) vezetője, aki elsősorban az Egyesült Államokat tette felelőssé a globális felmelegedésért, ami - mint figyelmeztetett - ahhoz vezet, hogy egyre nagyobb mennyiségű jég olvad el az Északi-sarkvidéken. Az elnökasszony felszólította az Egyesült Államokat, hogy csökkentse az úgynevezett üvegház-hatást kiváltó gázok kibocsátását.

Sheila Watt-Cloutier hangsúlyozta, hogy emiatt az inuitoknak egyre több problémával kell szembenézniük, egyre nagyobb nehézségekbe ütköznek például akkor, amikor hagyományos vadászó tevékenységüket akarják folytatni. Az Inuitok Sarkörüli Konferenciája az Alaszkán, Kanadában, Grönlandon és Oroszországban élő eszkimókat tömöríti, s számuk meghaladja a 155 ezret.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft