Géza
-11 °C
-4 °C

Norvégiában is járt gyanús amerikai repülőgép

MTI
2005.12.08. 14:26

Megerősítették a norvég hatóságok csütörtökön, hogy Oslóban is leszállt egy olyan amerikai repülőgép, amely esetleg elfogott terroristákat szállított titokban. Megerősíthetem, hogy volt egy (ilyen) járat Oslo és Párizs között július 20-án - közölte a norvég polgári repülésügyi szervezet szóvivője, de hozzátette, hogy az ilyen típusú repülőgépek sokféle célra használhatóak.

A Ny Tid norvég napilap írta meg azt, hogy egy N50BH jelzésű, Gulfstream III típusú repülőgép érkezett július 20-án a kanadai Ganderból Oslo nemzetközi repülőterére, és pár óra múlva tovább ment Párizsba. A gépet a Ny Tid szerint többször is használta az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA), és többször is leszállt Guantánamóban, ahol börtönt létesítettek az elfogott terroristagyanús személyeknek.

A norvég sajtó szerint ez az információ megerősíti azt a feltevést, hogy az amerikai titkosszolgálat norvég és francia repülőtereket is használt titkos fogolyszállításai közben. Az oslói amerikai nagykövetség a norvég külügyminisztérium kérdésére válaszolva cáfolta, hogy a Gulfstream III-at a CIA vagy más amerikai hatóság bérelte volna akkoriban.