Piroska
-1 °C
5 °C

Hivatalosan is megmérgezték tavaly Juscsenkot

MTI
2005.12.08. 21:22
Az ukrán főügyészség megkapta az igazolást arról, hogy Viktor Juscsenko elnök szervezetében veszélyes szintű a dioxinkoncentráció - közölte a főügyészség sajtószolgálata. .

"A főügyészség közli, hogy a Juscsenko államfő véréből vett mintákon külföldi laboratóriumokban elvégzett toxikológiai vizsgálat azt mutatta ki, hogy szervezetében a megengedett szintet ezerszer meghaladó mérgező anyag - dioxin - található" - áll a főügyészség közleményében.

Viktor Juscsenko novemberben adott vérmintát a törvényszéki orvosszakértői vizsgálathoz. Az elemzést vezető európai laboratóriumok végezték el az ukrán főügyészség kérésére.

Juscsenko a tavalyi ukrajnai elnökválasztási kampány alatt betegedett meg, és később nagy dózisú dioxin-mérgezést állapítottak meg nála. Elmondása szerint a tüneteket a biztonsági szolgálat vezetőivel szeptember 5-én elköltött vacsora másnapján kezdte felfedezni magán, és gyilkossági kísérletnek nevezte a mérgezést. A szakszolgálat hírbe hozott tisztségviselői tagadták, hogy bármi közük volna Juscsenko megbetegedéséhez.