Gerzson
-3 °C
2 °C

Budapestre jön az új német külügyminiszter

MTI
2005.12.09. 06:26

Négyórás villámlátogatást tesz ma Budapesten az új német szövetségi kormány külügyminisztere: Frank-Walter Steinmeier tárgyal Somogyi Ferenccel, és felszólal a 15. alkalommal megrendezendő Magyar-Német Fórumon.

A Somogyi-Steinmeier találkozón a kétoldalú politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatok dinamizálása, a németországi magyar munkavállalókkal kapcsolatos nehézségek mellett várhatóan az Európai Unió 2007 és 2013 közötti költségvetésének ügyéről, a brit uniós elnökség javaslatáról lesz kiemelten szó. A német diplomácia vezetőjét a tervek szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is fogadja.

Tóth József, a külügyi tárca főosztályvezetője szerdán újságíróknak azt mondta, a magyar fél konkrét javaslatokkal áll elő annak érdekében, hogy a hagyományosan jó magyar-német kapcsolatok minőségileg magasabb szintre emelkedhessenek. A kétoldalú együttműködés pezsdítését célzó magyar javaslatok között szerepel a nyugat-balkáni térségben történő közös fellépés lehetőségeinek áttekintése, a külképviseletek közötti együttműködés, valamint a kutatási-tudományos szférában az egyetemek, cégek és helyi kormányzatok közötti hármas együttműködés folytatása.