Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Moszkva is elítélte az iráni elnök holokauszttagadó kijelentését

MTI
2005.12.09. 17:03

Elítélte pénteken Oroszország Mahmúd Ahmadinezsádnak azt az egy nappal korábban elhangzott kijelentését, amelyben az iráni elnök kétségbe vonta, hogy megtörtént a holokauszt, és azt javasolta, hogy "költöztessék át Izraelt Európába". Ahmadinezsád szavait Izrael és az Egyesült Államok kormánya azon nyomban erélyesen visszautasította.

A moszkvai külügyminisztérium pénteki nyilatkozatában leszögezte: nehéz kommentárt fűzni az ilyen elfogadhatatlan megjegyzésekhez. Léteznek történelmileg jól ismert tények a II. világháborúval kapcsolatban, ezek közé tartozik a holokauszt is. Ezeket a tényeket nem szabad felülvizsgálni, és ennek mindenkinek tudatában kell lennie - áll a moszkvai állásfoglalásban, amely kitért arra is, hogy Oroszország, akárcsak a világ közössége, azt szorgalmazza: Izrael békében éljen egy független palesztin állam szomszédságában.

Ahmadinezsád az Iszlám Konferencia Szervezete mekkai csúcsértekezletének keretében tartott sajtóértekezletén úgy fogalmazott: "Egyes európai országok azt állítják, hogy Hitler ártatlan zsidók millióit ölte meg, s olyannyira ragaszkodnak ehhez az állításukhoz, hogy ha valaki valami ezzel ellentéteset bizonyít, börtönbe vetik. Mi nem fogadjuk el ezt az állítást". Hozzátette: ha mégis feltételezi, hogy igaz, akkor szerinte "az lenne a tisztességes" az európaiak részéről, ha saját területükön biztosítanának földet "a cionistáknak", például Németország vagy Ausztria egy részén.