Eleonóra
-1 °C
2 °C

Megbűnhődnek a vukovári vérengzés tettesei

MTI
2005.12.12. 15:39

Súlyos büntetéseket hozott hétfőn a háborús perekben eljáró belgrádi különbíróság a vukovári vérengzés feltételezett tettesei ellen: a 16 vádlott közül nyolcat a kiróható legsúlyosabb, húsz évi börtönbüntetésre ítélt a törvényszék.

Az ítélet szerint nyolc vádlott húsz évi börtönbüntetést kapott, háromnak 15 évet kell börtönben töltenie. Egy vádlottat 12, egyet öt évi szabadságvesztésre ítélt a belgrádi különbíróság, és kilenc évet kapott az egyetlen női vádlott, név szerint Nada Kalaba. A különbíróság felmentő ítéletet hozott két vádlott ellen - jelentették belgrádi törvényszéki tudósítók.

Az elítéltek valamennyien tagjai voltak az úgynevezett vukovári területvédelmi egységnek, amely önszerveződve vívta területfoglaló harcát, tevékenységét feltételezhetően összehangolta vagy alárendelte a jugoszláv hadsereg helyi parancsnokainak.

1991 novemberében, a szerémségi város eleste után a Vukovár melletti Ovcara sertéstelepen kivégeztek 192 személyt, akik előzőleg a városi kórházba menekültek a tüzérségi támadások elől. A Nemzetközi Törvényszék (NT) az ügyben vádat emelt három egykori jugoszláv katonatiszt ellen is, akik felett október közepén kezdett ítélkezni a hágai székhelyű bíróság.