Piroska
-1 °C
5 °C

Hamász-kapcsolataiért bírálja Izrael az EU-t

MTI
2005.12.12. 16:55

Az izraeli külügyminisztérium egy jelentése szerint az Európai Unió megsérti a nemzetközi jogot, mert kapcsolatokat tart fenn két terrorszervezettel - a Hamász palesztin mozgalommal és a libanoni síita Hezbollah szervezettel.

A Háárec című izraeli lap hétfői számában idézett jelentés több EU-tagállamnak felrója, hogy hivatalos párbeszédet folytatott a Hamásszal és a Hezbollahhal. A külügyi dokumentum megfogalmazói szerint a szóban forgó (a lapban meg nem nevezett) EU-tagállamok vétettek a nemzetközi jog rendelkezései ellen. A jelentés készítői az ENSZ Biztonsági Tanácsának azon határozataira hivatkoznak megállapításukban, amelyek megtiltják az államoknak, hogy bármiféle támogatást nyújtsanak terrortevékenységben részes szervezeteknek vagy egyéneknek.

Az izraeli külügyminisztérium egy szóvivője, külföldi tudósítóknak nyilatkozva, kevéssé fontosként állította be a jelentést, mondván, hogy csupán "belső használatra szánt dokumentumról" van szó. Egy európai illetékes megerősítette korábban nyugati tudósítók előtt, hogy az EU-nak voltak "technikai jellegű" diplomáciai érintkezései a Hamásszal, de ez nem jelent változást az Európai Unió Hamásszal kapcsolatos politikájában.

A palesztin szervezet 2003 szeptembere óta szerepel az Európai Unió terroristaszervezetekről készített listáján. A Hezbollah ellenben nem szerepel, bár az Európai Parlament olyan intézkedéseket nevezett szükségesnek egy 2005 márciusi határozatában, amelyek "véget vetnek a Hezbollah terrorakcióinak".

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft