Bernadett
-2 °C
4 °C

Liberális koalíció készül Putyin ellen

MTI
2005.12.12. 17:36

Tevékenységüknek Vlagyimir Putyin elleni egyesítését szorgalmazták hétfőn orosz liberális és jobboldali politikusok, mert úgy tartják, hogy a feldarabolódott demokráciapárti csoportoknak egybeforrva kell szembeszállniuk az orosz elnök egyre erősödő önkényuralmi rendszerével.

Nyikita Belih, a Jobboldali Erők Szövetségének (SZPSZ) elnöke felszólította az ország demokráciapárti pártjait és csoportjait, hogy a következő 250 napban egyesítsék erőiket a 2007-ben esedékes parlamenti választásokra való előkészületek jegyében.

Az SZPSZ és a második legnagyobb orosz liberális erő, a Jabloko párt a 2003 decemberében rendezett választásokon nem érte el az 5 százalékos küszöböt, és így nem jutott be a törvényhozásba, amelyet a Kreml által ellenőrzött Egyesült Oroszország ural. "Önkényuralmi rendszerben élünk, amely mind nyersebbé válik és világosan a totalitarizmus felé halad" - fogalmazott Grigorij Javlinszkij, a Jabloko vezére.

Garri Kaszparov volt sakkvilágbajnok, aki jelenleg aktív politikai tevékenységet fejt ki, ugyancsak azzal vádolta meg Putyint, hogy ismét szovjet stílusú államot akar felépíteni. "Egyre kevesebb a demokrácia és egy egyre több a diktátori hatalom" - fogalmazott.