Pontosítják az usztasák szerepét a horvát történelemkönyvekben

MTI
2005.12.12. 17:36

A horvát történelemkönyvek felülvizsgálatát sürgette hétfőn Stjepan Mesic államfő, hogy - mint mondta - az ifjúság a valóságot tanulja az 1941 és 1945 közötti, nácibarát usztasa rendszerről.

"Horvátország nem a nácikkal szövetséges usztasa államból ered. Ifjúságunknak tudnia kell ezt, és tudni is fogja, ha így tanítják az iskolában" - mondta a horvát elnök, arra reagálva, hogy horvát fiatalok usztasa jelképeket viseltek és náci karlendítéssel üdvözölték egymást pénteken Zárában (Zadar) egy tüntetésen, amelyen a háborús bűnökkel gyanúsított nyugalmazott horvát tábornok, Ante Gotovina őrizetbe vétele ellen tiltakoztak.

Mesic kijelentette hétfői sajtónyilatkozatában: "történelmünk egyes dolgait illetően meghamisítottunk bizonyított történelmi tényeket és tanításokat". Nem fejtette ki részletesen ezt a gondolatot, de megfigyelők szerint arra célzott, hogy a függetlenség kikiáltása (1991.) után Franjo Tudjman akkori horvát elnök igyekezett kisebbíteni az usztasa rendszer által elkövetett bűnöket. Szerbek, zsidók és cigányok, továbbá antifasiszta horvátok százezrei haltak meg az usztasák által létrehozott horvátországi koncentrációs táborokban.  • Tippek
  • Biztosítás