Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Kitiltották Üzbegisztánból a Szabadság Rádiót

MTI
2005.12.13. 11:13
Az üzbég kormány kitiltotta az országból a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió (SZER/SZR) nevű, amerikai pénzzel finanszírozott adót, a külföldi média üzbegisztáni tevékenységét szabályozó rendelkezések megsértésére hivatkozva. Megfigyelők azonban emlékeztetnek arra, hogy a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió és a brit BBC rádió és televízió üzbég adása volt a két fő független üzbég nyelvű hírforrás, amely a hadsereg által vérbe fojtott andizsáni felkelésről tudósított ez év májusában.

Az üzbég kormány azzal vádolta a külföldi médiát, hogy pontatlanul tudósított az andizsáni erőszakcselekményekről. A hivatalos Taskent szerint a hadsereg katonái "terroristákkal végeztek" az ország keleti részén fekvő városban. Szemtanúk elbeszélései szerint azonban a katonák tüntető civilek tömegére tüzeltek, nőket és gyerekeket is megölve kíméletlen eljárásukkal.

A SZER/SZR betiltásának hivatalos indoklásában azonban nincs szó az andizsáni eseményekről, sem a rádióállomás azzal kapcsolatos munkájáról. Az üzbég külügyminisztérium levele, amelyben értesítette a rádió ügyvezető elnökét az akkreditálás megvonásáról, azt rótta fel, hogy a SZER/SZR nem akkreditált, szabadúszó üzbég újságírókat is alkalmazott, amit tiltanak a helyi rendelkezések. A BBC Világszolgálata már októberben bezárta taskenti irodáját, és kivonta újságíróit a közép-ázsiai országból, arra hivatkozva, hogy az üzbég hatóságok megfélemlítik tudósítóit.