Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Szaddám verseket ír és új cipőt kap

MTI
2005.12.14. 06:04

Szaddám Huszein, a bíróság elé állított volt iraki diktátor perének december 21-ei következő tárgyalására megkapja az új cipőt, amelyet már két éve sürget, mert letartóztatása óta ugyanazt hordja - közölte a volt iraki elnök egyik - katari illetőségű - ügyvéde.

Nadzsib an-Nuaimi hat alkalommal találkozott védencével, háromszor közvetlenül, háromszor pedig zárt tévéláncon beszélt vele. Szaddám Huszein a védő szerint jó lelkiállapotban van, verseket ír, és az új cipőn kívül azt is kérte, juttassák el neki Ibn Haldun 14. századi tunéziai történetíró és bölcselő Al-Mukadina című művét. Egy versgyűjteményt már elküldtek számára a börtönbe.

Az exelnök védelmére alakult bizottság Szaddám Huszein fogvatartási körülményeinek javítását kérte, és ezt az ügyvéd szerint elvben el is fogadták az iraki hatóságok. Nem óhajtott viszont családjának tagjaival találkozni a volt diktátor. Erre vonatkozólag az ügyvéd szerint így nyilatkozott: "Nem a család a gondom - segítse meg az Isten -, hanem Irak".

Szaddám Huszein azt is jelezte a katari jogásznak, hogy amennyiben halálra ítélik, óhaja az, hogy fegyverrel végezzék ki, "az iraki fegyveres erők főparancsnokaként".