Donát
-4 °C
2 °C

Szaúdi herceg ad pénzt a Harvard egyetem iszlám kutatásaira

MTI
2005.12.14. 07:11

Két neves amerikai egyetemnek - a massachusettsi Cambridge-ben működő Harvardnak, és a washingtoni Georgetowni Egyetemnek - 20-20 millió dollárt adományozott al-Valid bin Talal herceg, a szaúdi királyi család tagja azzal a megkötéssel, hogy a pénzt az iszlám és a muzulmán világ tanulmányozását elősegítő programokra kell fordítani.

A sokszoros milliárdos üzletember arra számít, hogy adományával sikerül csökkenteni a vallások és kultúrák közti szakadékot. Úgy véli, hogy a világ békéje érdekében nagyon nagy szükség van arra, hogy a Kelet és a Nyugat jobban értse egymást.

A Harvard Egyetemen az adományt ritka iszlám szövegek digitalizálására, a Georgetowni Egyetemen pedig a Muzulmán-keresztény kölcsönös megértés központjának bővítésére fogják használni.

Al-Valid bin Talal akkor vált országosan ismertté az Egyesült Államokban, amikor a 2001. szeptember 11-i terrortámadást követően 10 millió dolláros alapot létesített az áldozatok megsegítésére, de rögtön tett is egy nyilatkozatot, amelyben bírálta az Egyesült Államok közel-keleti politikáját, az arabok körében szélsőséges indulatokat felébresztő magatartását. Rudolf Giuliani akkori New York-i polgármester erre azonnal visszautalta neki a felajánlott pénzt.