Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

A Pentagon nyilvántartja az iraki háború ellenzőit?

MTI
2005.12.14. 13:11

A Pentagonnak olyan titkos adatbázisa van, amely azt mutatja, hogy az amerikai hadsereg valószínűleg információt gyűjt az iraki háborút ellenző amerikaiakról, és figyelemmel kíséri a békemegmozdulásokat - jelentette kedden az NBC tévéhálózat.

A megszerzett adatbázisban 1500 olyan "gyanús eseményt" - többek között háborúellenes tüntetéseket és gyűléseket - sorolnak fel, amely az elmúlt tíz hónapban az Egyesült Államokban történt. Az NBC szerint ez az első dokumentum arról, hogy a Pentagon fokozta a titkos információgyűjtést az Egyesült Államokban a 2001 szeptember 11-i terrortámadásokat követően.

Az amerikaiak a vietnami háború óta igen gyanakvóak a háborúellenes tevékenység megfigyelésével kapcsolatban, amikor is a Pentagon kémkedett a háborúellenes és a polgárjogi csoportok és tagjaik után. A kongresszus az 1970-es években számos meghallgatást tartott az ügyben és szigorú korlátokat szabott az Egyesült Államokon belüli katonai kémkedésnek.

Az amerikai hadügyminisztérium szóvivője nem kívánta kommentálni az NBC jelentését az állítólagos titkos adatbázisról. Elmondta ugyanakkor, hogy az ilyen jellegű adatok gyűjtése a védelmi tárca intézményeinek, érdekeinek és dolgozóinak védelmében történik, felhasználásukat szigorú szabályok rögzítik.