Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Felháborodás egy montenegrói politikus pesti fogadtatása miatt

MTI
2005.12.14. 13:48

A Politika című belgrádi napilap szerint a Belgrád-párti montenegrói ellenzék felháborodott azon, hogy Filip Vujanovic montenegrói elnök budapesti fogadtatásakor montenegrói és nem szerbia-montenegrói állami jelképeket tűzték ki.

"Ami történt kétségtelenül állami-politikai botrány szintjén van. Ez az eset durva beavatkozást jelent Szerbia-Montenegrói államközösségének belügyeibe, és meglepő, hogy ezt egy olyan ország teszi, mint Magyarország. Emiatt várjuk a szerbia-montenegrói külügyminisztérium reagálását és Vuk Draskovic külügyminiszterét is, akinek hallatnia kellene a hangját - mondta a lapnak Dragan Koprivica, a montenegrói Szocialista Néppárt (SNP) egyik vezetője.

A belgrádi napilap rámutat arra, hogy a tagországok állami szimbólumainak használata nem csak a montenegrói politikai vezetőkre jellemző: Boris Tadic szerb elnök bulgáriai, líbiai és magyarországi látogatása idején a fogadó ország zászlaja mellett a szerbiai zászló lengett, a szerbiai és nem a szerbia-montenegrói himnuszt szólaltatták meg.

A legolvasottabb montenegrói napilap, a Vijesti a Mina podgoriciai hírügynökségből átvett tudósításában - amelyben Budapest helyett rendre Bukarestet ír - megjegyzi, hogy a Vujanovic "bukaresti tartózkodásán a protokolláris bánásmód alapján is látszott, hogyan viszonyul Magyarország Montenegróhoz".