Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Nigériában elengedték a két éve őrizetbe vett 13 orosz tengerészt

2005.12.14. 18:53

Szabadon engedték szerdán Nigériában azt a 13 orosz tengerészt, akiket két éve vettek őrizetbe azzal a gyanúval, hogy hajójukon 11 ezer 300 tonna lopott kőolajat szállítottak. Az ügy meglehetősen megterhelte a nigériai-orosz viszonyt, mert Moszkva állítása szerint a panamai zászló alatt közlekedő, görög tulajdonú hajót nemzetközi vizeken fogták el, és ezért a nigériai hatóságoknak nem volt joguk eljárni a legénység ellen. Moszkva burkoltan a diplomáciai kapcsolatok megszakítását is kilátásba helyezte.

A tengerészeket szeptemberben óvadék ellenében szabadon engedték, de bevonták útlevelüket, valamint az orosz nagykövetségtől kértek garanciát arra, hogy a vádlottak megjelennek a bíróság előtt, amely akár életfogytig tartó szabadságvesztést is kiszabhatott volna rájuk.

A lagosi szövetségi bíróság végül is hathónapos elzárásról hozott ítéletet, amely már kihirdetésekor hatályát vesztette, hiszen az orosz állampolgárok, két román és egy grúz társukkal két évet töltöttek el előzetes letartóztatásban. A tengerészek így várhatóan mintegy 10 napon belül hazautazhatnak. Moszkva hivatalosan elégedettségét fejezte ki az ügy megnyugtató lezárása kapcsán.