Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Az EP a román a kisebbségi törvény elfogadásáért küzd

MTI
2005.12.14. 20:54

Újabb sürgető felhívásokat intéztek európai parlamenti képviselők szerdán, az EP strasbourgi plenáris ülésén a román kormányhoz, hogy mielőbb fogadja el a kisebbségi törvényt.

A magyar képviselők közül Dobolyi Alexandra (MSZP) azt hangoztatta, hogy a törvény elfogadása és betartása hosszú távon biztosítani tudja a Romániában élő kisebbség és többség harmonikus együttélését, míg Gál Kinga (Fidesz-MPSZ) szerint "a romániai magyar közösség a kirakatpolitikából kapott bőven eddig, de a lényegi kérdésekből kevés oldódott meg". A szlovákiai magyar Duka-Zólyomi Árpád (MKP) úgy vélte, az EP-nek szigorú figyelmeztetést kell intéznie a román kormányhoz a kisebbségi törvény ügyében, mert elfogadhatatlan a kormánypártok halogató taktikája. .

A képviselők - az interneten is közvetített vitában - azt a két jelentést tárgyalták meg, amelyek Románia, illetve Bulgária csatlakozási felkészülésének állásával foglalkoztak. A vitában a két jelentéstevő - Bulgária esetében a brit Geoffrey Van Orden, Románia esetében a francia Pierre Moscovici -, valamint Olli Rehn bővítési biztos és Douglas Alexander, a soros EU-elnökséget képviselő brit miniszter egyaránt úgy vélték, hogy mindkét ország csatlakozása lehetséges a tervezett időpontban, 2007 első napjától. Valamennyien felhívták azonban a figyelmet arra, hogy a két országnak még fontos feladatai vannak hátra. .

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft