Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Az EU az iráni elnök éles elítélésére készül

MTI
2005.12.16. 00:25
Az iráni elnök Holokausztot-tagadó kijelentéseit élesen elítélő nyilatkozatot fogalmaztak meg az Európai Unió külügyminiszterei csütörtökön azzal, hogy azt a két napos brüsszeli csúcsértekezlet végén tegyék közzé hivatalosan.

A dokumentum tökéletesen elfogadhatatlannak nevezi Mahmud Ahmadinezsád legfrissebb, szerdai kijelentését arról, hogy a Holokauszt a zsidó államot a Közel-Keleten megteremteni akaró európaiak által kitalált mítosz.

Ez a kijelentés jól mutatja, milyen felelőtlenül és cinikusan ítéli meg Izrael és a Közel-Kelet helyzetét az iráni kormány - jelentette ki még a csúcstalálkozó előtt Berlinben Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter. Így természetesen még bonyolultabbá válnak az iráni nukleáris programról folytatandó tárgyalások, s én újból azt mondom, hogy a teheráni kormánynak meg kell értenie: a nemzetközi közösség türelme nem végtelen - tette hozzá a parlamentben elhangzott felszólalásában.

Az EU-t képviselő Franciaország, Nagy-Britannia és Németország december 21-én folytatja Teherán képviselőivel a tárgyalásokat a többek - elsősorban az Egyesült Államok - megítélése szerint fegyverkezési célokat szolgáló iráni nukleáris programról.