Valér
4 °C
8 °C

Svájcban is vizsgálódnak állítólagos CIA-fogolyjáratok ügyében

MTI
2005.12.17. 23:58
Vizsgálatot indított a svájci igazságszolgáltatás annak kiderítésére, hogy használta-e az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) az ország légterét, illetve repülőtereit titkos fogolyszállításokhoz, jelentette be szombaton a berni szövetségi államügyészség.

Az ügyészség egy szóvivője szerint fennáll "annak alapos gyanúja, hogy svájci területen egy idegen ország jogsértő tevékenységet" folytatott. Az államügyészség az elmúlt három hétben arra keresett választ, hogy haszálták-e Svájc felségterületét titkos fogolyszállításokhoz. A kérdésre a berni parlament is választ vár a kormánytól, a következő hetekben parlamenti vizsgálóbizottságot hoznak létre a témában.

November végén a svájci kormány hivatalosan érdeklődött Washingtonnál 27, 2003-as, illetve 2004-es repülőjárat ügyében. Berni közlések szerint a kérdésre még nem érkezett válasz.

Dick Marty svájci parlamenti képviselő, az Európa Tanácsnak (ET) az állítólagos titkos CIA-járatok és -börtönök ügyében kinevezett egyik különleges jelentéstevője szerint a CIA fogolyszállításai megsértették az ország semlegességét. A politikus az egyik svájci lapnak adott interjújában bírálta a kormányt, mert szerinte nem tesz eleget a titkosszolgálati ügy felderítésére.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft