Gerzson
-3 °C
3 °C

Megszűnhetnek 2013-ban az agrárexporthoz nyújtott támogatások?

MTI
2005.12.18. 15:58
A Kereskedelmi Világszervezet(WTO) Hongkongban folyó tárgyalásain vasárnapra újabb kompromisszumos tervezet született a miniszteri tárgyalások lezárásához: ebben az agrárexporthoz nyújtott támogatások megszüntetésének dátuma 2013. lenne. A miniszterek a mostani WTO tárgyalások eredménytelenségét azzal is próbálják enyhíteni, hogy a teljes kereskedelemliberalizációs tárgyalási forduló, más néven a dohai forduló lezárására vonatkozó megállapodás végleges szövegére egy jövő év április 30-i határidőt szabnák a tervezet szerint. További tervezetük szerint a fejlett országok 2008-ra felszámolnák a fejlődők által exportált termékek vám- és mennyiségi korlátozásait, bár bizonyos termékek esetében ez alól az Egyesült Államok és Japán kivételt élvezne. Előbbi textilipari termékek és a cukor, utóbbi pedig a rizs esetében. A mostani hongkongi WTO-tárgyalások utolsó napja vasárnap. Az EU-nak a saját exporttámogatásaira vonatkozó elképzelései messze nem elégítették ki a fejlődő világ jelentős országainak igényeit, ez utóbbiak ugyanis ezen támogatások mielőbbi megszüntetését szeretnék elérni. Szombaton kompromisszumos javaslatként határidőként ezen támogatások felszámolására a 2010-es dátumot kívánták kijelölni, erről fogalmaztak meg egy tervezetet a tanácskozás résztvevői.

A tervezet megvitatására és elfogadására még egy napja maradt akkor a WTO 149 tagállama képviselőinek, a szubvenciók megszüntetésére a tervezet két változatot is felvetett: mivel a 2010-es határidőt az Európai Unió tagállamai elfogadhatatlannak tartották, a szervezet lehetőséget adna arra, hogy az intézkedés folyamatos életbe léptetése öt évig időtartamra húzódjon el. Mivel legkorábban 2008-ra várható az exporttámogatások megvonásának kezdete, a rendelkezés nem érintené az EU 2013-ig biztosított közös agrárpolitikáját. Ugyanakkor már 2006-ra irányozza elő a tervezet a gyapotexport támogatásának megszüntetését, és ez nagy győzelem lenne az olyan nyugat-afrikai gyapottermelőknek, mint Burkina Faso, Benin, Csád és Mali, amelyek az amerikai mezőgazdasági támogatások legfőbb ellenzői közé tartoznak. Előrelépés született a tervezetben abban is, hogy a fejlett országok vámmentesen és kvótamentesen engedjék be a legszegényebb, egy főre jutó, évi 750 dollárnál kevesebb nemzeti jövedelemmel rendelkező országok termékeit. Ez az intézkedés már a megállapodás elfogadásától életbe léphet.

Vasárnapra virradóan még úgy nyilatkoztak a tárgyalásokon résztvevő diplomaták, hogy nagyjából egyetértés született az elsősorban az EU által javasolt 2013-as dátumról az agrárexport-támogatások megszüntetésére, csupán Brazília mondott rá nemet. Az EU vasárnap jelezte, hogy a támogatások részleges, de nem lényegi lebontását már 2013. előtt megkezdhetné. Rob Portman, az Egyesült Államok kereskedelmi képviselője szerint ők ugyan a támogatások felszámolásának 2010-es dátumát pártolják, de készek elfogadni, hogy az 2013-ra tolódjon.