Ágnes
-1 °C
2 °C

Nem lett pártelnök Mihail Kaszjanov ex-kormányfő

MTI
2005.12.18. 21:21

A 2008-ban elnökjelöltségre pályázó Mihail Kaszjanov volt orosz miniszterelnök a Kreml kezét látja abban, hogy nem sikerült átvennie a Demokrata Párt vezetését, amely körül a liberális erők egyesítését elképzelte. Kaszjanov híveit nem engedték be a Moszkva központjában lévőépületbe, ahol Andrej Bogdanov volt központi bizottsági elnököt választották a jelentéktelenségbe süllyedt Demokrata Párt vezetőjévé a szombati kongresszuson.

A Kaszjanovot támogató regionális küldöttek hiába gyűltek össze az északkeleti városszélen, nem voltak elegen a határozatképességhez. Kaszjanov környezete szerint a hatóságok idézték elő a pártszakadást, lefizetve a küldöttek egy részét. A hatalom nyert egy csatát, de a harc még csak most kezdődik - mondta Kaszjanov, jelezve: egy héten belül eldönti, hogy folytatja-e kísérletét a márkanév megszerzésére, vagy új párt létrehozásába fog szövetségeseivel, köztük Irina Hakamadával, a Választásunk nevű demokratikus mozgalom vezetőjével.

Kaszjanov - aki szorosan kötődött a Borisz Jelcin elnöksége alatt a politikában is domináló nagyvállalkozókhoz, s négy éven át volt Vlagyimir Putyin miniszterelnöke - egy esztendővel 2004. februári menesztése után célzott először arra, hogy megpróbálja liberális színekben jelöltetni magát a következő elnökválasztáson, amelyen Putyin az alkotmány szerint már nem indulhat.

Erre a Kreml a "dácsaüggyel" reagált: a hatóságok eljárást indítottak azzal a gyanúval, hogy egy északnyugat-moszkvai nyaraló jogellenesen került Kaszjanov tulajdonába miniszterelnöksége idején.