Piroska
-2 °C
5 °C

Leállíthatják a nemzetgyalázás miatt indult török pert

MTI
2005.12.19. 18:01

Cemil Cicek török igazságügyi miniszter nem zárta ki hétfői nyilatkozatában, hogy az illetékes isztambuli bíróság megszünteti az Orhan Pamuk ismert török író ellen indított büntetőeljárást, amelyben a török nemzet megsértésével vádolják az írót, mert elismerte az örmény népirtást egy svájci lapnak adott nyilatkozatában.

Cicek bírálta az Európai Uniót, amiért nyomást gyakorol Törökországra a per leállítása érdekében, de nem zárta ki, hogy az ügyben eljáró török bíróság megszüntetheti az eljárást. Mi több, azt sem zárta ki, hogy a török igazságszolgáltatási rendszer hibákat követhetett el a Pamuk elleni eljárásban. "Ha a jelenleg zajló igazságügyi minisztériumi vizsgálat arra a következtetésre jutna, hogy történtek hibák, haladéktalanul ki fogjuk javítani ezeket" - mondta a hétfői kormányülés után.

Azért fogták perbe Pamukot, mert ez év februárjában azt mondta egy svájci lapnak: egymillió örményt és 30 ezer kurdot öltek meg Törökországban, de hazájában senki sem mer beszélni erről. (Az örmények esetében az első világháború alatti és utáni törökországi népirtásra utalt, amelyet a világ nagy részén tényként kezelnek, de Törökországban tagadnak.)