Mátyás
-6 °C
1 °C

Továbbra is lehallgatják a telefonokat az USA-ban

MTI
2005.12.19. 20:07

Az amerikai állampolgárok nemzetközi telefonhívásainak és e-mailjeinek bírósági végzés nélküli lehallgatását védve George Bush amerikai elnök hétfői sajtóértekezletén azt hangoztatta: alkotmányos kötelessége az ország védelme, és a lehallgatásokra vonatkozó felhatalmazást mindaddig meghosszabbítja, amíg a terrorszervezetek fenyegetést jelentenek az Egyesült Államokra nézve.

Az elnök törvényesnek nevezte titkos rendeletét, és a bíróságok megkerülését azzal indokolta, hogy a mostani háború más, mint a többi, a gyorsaság rendkívül fontos az esetleges terrortámadások megakadályozása. A hosszabb megfigyelés esetén az elektronikus lehallgatásra szakosodott Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) az illetékes bíróság engedélyét kéri, de ahhoz, hogy a gyanús személyeket megtalálják, illetve ha azok telefonszámot, készüléket váltanak, azonnal lépni kell. Mint mondta, a program az alkotmányosság talaján áll, és az al-Kaidával és más terrorszervezetekkel kapcsolatban álló személyek nemzetközi üzenetváltásaira korlátozódik.

Az elnök a lehallgatások kiszivárogtatását a terrorizmus elleni harcot gyengítő, az ellenséget segítő szégyenletes tettnek nevezte, amely miatt az igazságügyi tárca vizsgálatot is kezdett. Az év végén lejáró törvény meghosszabbítását a képviselőház már megszavazta, a szenátusban azonban zömében demokrata párti törvényhozók aggályosnak tartják, hogy a jogszabály nem tartalmaz kellő biztosítékot az esetleges visszaélések megakadályozására.