Mátyás
-6 °C
1 °C

Újabb vádemelés a srebrenicai népirtás miatt

MTI
2005.12.19. 20:56

A srebrenicai népirtásban való részvételük miatt vádat emeltek hétfőn Boszniában 11 szerb ellen. A belgrádi média idézte a boszniai szövetségi ügyészség vádiratát, amely szerint alapos a gyanú, hogy a szóban forgó személyek bűnszövetkezet tagjaiként 1995. július 13-án a Srebrenica és Bratunac között található Kravica nevű mezőgazdasági szövetkezetben több mint ezer bosnyák nemzetiségű férfit végeztek ki.

A bíróság a per végéig meghosszabbította a letartóztatottak vizsgálati fogságát. Boszniában ez az első vádemelés a közel nyolcezer halálos áldozatot követelő srebrenicai mészárlás ügyében, amelyet egyik ítéletében népirtásnak minősített a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT).

Kedden a háborús perekben eljáró belgrádi bíróságon kezdődik meg az eljárás a Skorpiók néven hírhedté vált szerb félkatonai osztag hat tagja ellen, akik ugyancsak a srebrenicai vérengzés idején, 1995. július 17-én a boszniai Trnova mellett kivégeztek hat srebrenicai bosnyákot. A tettesek bűntényüket megörökítették egy videofelvételen, amelyet július 1-jén bemutattak Slobodan Milosevic volt szerb és jugoszláv elnök hágai perében. A srebrenicai vérengzést levezénylő katonai parancsnokok felett Hágában ítélkeznek, de a főbűnösnek tartott Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnok tíz évvel a tragédia után is szökésben van.