Eleonóra
-1 °C
2 °C

Továbbra is Putyin jelöli a helyi kormányzókat

MTI
2005.12.21. 14:03
Az orosz alkotmánybíróság szerdán alkotmányosnak ítélte azokat az egy éve hatályba lépett törvénymódosításokat, amelyek alapján az Oroszországi Föderációt alkotó tagköztársaságok és más régiók vezetőit az elnök, Vlagyimir Putyin jelöli, s a helyi parlamentek jóváhagyásukat adják rá. Az elnök jelölési joga nem tekinthető a hatalommegosztási elv, sem a szövetségi elv megsértésének - nyilvánította ki a testület.

Mindamellett az alkotmányíróság nem foglalkozott azokkal a Jobboldali Erők Szövetségének (SZPSZ) regionális szervezetei által kifogásolt rendelkezésekkel, amelyek arra is feljogosítják az elnököt, hogy leválthassa bármelyik regionális kormányzót, ha elveszti benne a bizalmát, továbbá feloszlathassa a regionális törvényhozást, ha az két ízben elutasítja kormányzójelöltjét. Ezzel a testület elfogadta Putyin elnök és a parlament képviselőinek érvelését, akik november közepi ülésén rámutattak: ezeket a rendelkezéseket a gyakorlatban eddig nem alkalmazták.

Egy egyéni panasztevő, Vlagyimir Griskevics demokrata érzelmű szibériai geológus úgy vélte, hogy az alkotmánybíróságra nyomást fejtettek ki: határozata meghozatalának előestéjén ugyanis a duma tanácsa demonstratívan elhatározta, hogy sebtében kezdeményezi a testület átköltöztetését Szentpétervárra.