Eleonóra
-1 °C
2 °C

Lettországban mr nem házasodhatnak a melegek

MTI
2005.12.21. 16:50

Vaira Vike-Freiberga lett elnök szerdán bejelentette, hogy kihirdette az egyneműek házasságát Lettországban megtiltó alkotmánymódosítást. "Miután találkoztam Aigars Kalvitis kormányfővel, úgydöntöttem, hogy kihirdetem a hagyományos családot védelmező módosítást" - jelentette be Vike-Freiberga asszony.

A lett parlament a múlt héten fogadta el az egyneműek házasságát megtiltó alkotmánymódosítást. A Lettország Első Pártja elnevezésű keresztény párt által benyújtott jogszabálytervezet férfi és nő közötti kötelékként definiálja a házasságot. A lett homoszexuálisok szervezetei tiltakoztak a szavazás ellen, mivel szerintük a módosító jogszabály sérti az emberi jogokat. Bejelentették, hogy a lett és az európai igazságszolgáltatáshoz fordulnak.

Lettország Első Pártja a július végén Rigában tartott Meleg Büszkeség 2005 felvonulás után döntött a módosítás benyújtásáról, miután a megmozdulás, amelyet idén tartottak első ízben a balti országban, tiltakozást váltott ki a lakosság és a politikai vezetők körében is.